Keratokonus

Keratokonus är en ögonsjukdom som påverkar hornhinnans (corneas) form så att den från att ha varit sfärisk blir konformad. Namnet keratokonus kommer från grekiskan, kera (horn) och conus (kon) och har varit känd sedan 1800-talet. Man vet inte idag säkert vad orsaken till Keratokonus är men har sett ett samband mellan keratokonus och personer med Downs syndrom och vid allergisk atopi.

Keratokonus debuterar oftast i tonåren och drabbar i de flesta fall båda ögonen. Sjukdomen är vanligare hos män än kvinnor. Det är en kronisk ögonsjukdom men kan stanna upp i sin utveckling. Den största förändringen sker upp till 35-40 års ålder därefter brukar sjukdomen stabiliseras.

Symtom på sjukdomen brukar vara nedsatt synskärpa med glasögon på både nära och avstånd. Man kan uppleva monokulär diplopi (dubbelseende på ett öga i taget), sämre kontrast och mörkerseende. Typiskt seende för en person med keratokonus är optiska förvrängningar. Ett objekt upplevs oftast som flera.

Keratokonus korrigeras med stabila kontaktlinser. Den stabila linsen bildar en artificiell sfärisk hornhinna som kompenserar den oregelbundna hornhinnan. Detta fungerar oftast väldigt bra men när man inte längre kan får upp synskärpan kan en hornhinnetransplantation vara enda möjligheten.

En behandling som blir mer och mer vanlig i de tidiga stadie av keratokonus är crosslinking. Denna behandling går ut på att man stabiliserar bindväven (fibrillerna) i den mjuka hornhinnan genom att droppa riboflavin (ett B-vitamin) på den och sedan belysa den med ultraviolett ljus. På detta sätt kan man bromsa upp förtunningsprocessen genom att hornhinnan blir starkare.

Hos Optiker Branning är vi specialutbildade i att tillpassa linser till keratoconus och har många års erfarenhet av detta. Vi följer noga med utvecklingen och testar hela tiden nya produkter som utvecklas för ett bättre, stabilare och mer komfortabelt seende. Vi har ett nära sammarbete med specialister runt om i Norden och jobbar mycket med Optometrist Esben Sörensen med lång erfarenhet inom kontaktlinser.  Esben har startat ett företag som specialiserar sig inom specialtillpassning av kontaktlinser bla till personer med ögonsjukdomar. Vill du veta mer är du välkommen att tala med våra kontaktlins specialister Leg.Optiker Helena Branning eller Leg.Optiker Johan Ryberg.

 

Öga vid keratokonos

Ögat till vänster visar hur ett normalt öga ser ut, medan ögat till höger visar ett öga med keratokonos.

Keratokonos

Bilden till vänster illustrerar ett A sett av en person med normalt seende, medan den högra bilden visar typiska förvrängningar vid keratoconus.

Kommentarer inaktiverade.