Goda råd

Goda råd kan man aldrig få för mycket av. Därför ger vi dig här lite tips på hur du ska sköta och hantera dina kontaktlinser, men även hur du kan ta hand om dina bågar och glas för maximal livslängd. Är det något annat du undrar över besvarar vi gärna dina frågor i butiken.

Kommentarer inaktiverade.

Skötselråd kontaktlinser

Det kvittar vilken typ av kontaktlinser du använder: hygienen är alltid A och O. Man ska alltid tvätta händerna när man hanterar sina linser för att minimera infektioner.

Är man förkyld eller har en infektion i kroppen är det viktigt att inte använda linserna på grund av en ökad risk för infektion i ögat. Det är då viktigt att ha ett par fungerande glasögon till hands.

Använd alltid den vätska din optiker rekommenderat – byt inte själv. Linsvätskor utvecklas speciellt till olika linsmaterial. Använd aldrig kranvatten i stället för linsvätska, eftersom kranvatten kan innehålla bakterier som kan orsaka infektion i ögat.

Titta alltid i dina ögon på morgonen och kvällen. Är du röd eller irriterad i dina ögon, ta alltid av kontaktlinserna. Går inte irritationen över? Ring till oss. Har du ont, upplever du ljuskänslighet eller är rejält röd, ta av linserna och kontakta oss direkt. Skulle du befinna dig någon annanstans tar du kontakt med vården eller annan optiker.

Skötselråd bågar och glas

För att kunna använda dina glasögon så länge som möjligt är det viktigt att du tar väl hand om dem. Faktum är att glasögon som sköts bra håller längre – och låter dig se bättre.

Skötselråd acetatbågar

För att säkerställa att din båge behåller sin finish bör den tvättas med mild tvål och ljummet vatten samt torkas av med mjuk bomullsduk. Undvik kontakt med starka lösningsmedel, som aceton, hårspray eller andra uttorkade rengöringsmedel då dessa produkter skadar finishen.

Skötselråd glasögonglas

Vid rengöring av dina glasögon – använd ljummet vatten och en droppe diskmedel,torka därefter med en mjuk bomullsduk.

Undantag: Har du köpt en båge från Lindberg där skalmarna är borrade in i glasen, använd endast kallt vatten då uv-limmet löses upp i varmt vatten.

Har du inte tillgång till vatten så använd en mikrofiberduk, blås gärna av glasen för att få bort damm och små partiklar som annars kan orsaka smårepor innan du ”torrputsar” dina glas.

Rengöringssprayer eller våtservetter speciellt anpassade för glasögonglas och dess ytbehandlingar går också bra. Dessa är väldigt effektiva och lätta att ta med sig.

Utsätt inte glasen för hög värme. Temperaturer över sextio grader kan orsaka skador på glasens ytbehandling. Dessa högre temperaturer kan exempelvis uppstå i samband med bastubad, när man öppnar ugnsluckan eller om man lämnar glasögonen i bilen en solig sommardag.

Förvara alltid dina glasögon i fodralet när de inte används för att minimera risken för repor på glasen och skador på bågarna.