Kontaktlinstillpassning

Om man aldrig haft kontaktlinser tidigare behöver man ta hänsyn till många olika parametrar för att få en heltäckande bild av synen och ögats status. Allt för att kunna ordinera rätt val av kontaktlins som ger de bästa förutsättningar för ett säkert kontaktlinsbärande.

Den legitimerade kontaktlinsoptikern gör först en grundlig synundersökning av dina ögon för att fastställa den refraktiva statusen. Förutom den optiska styrkan mäter vi hornhinnans radie och kurvatur. Vi tittar på ögonens status i ett ophtalmoskop, bedömer kvaliteten på tårvätskan och ser så ögonen mår bra och klarar av kontaktlinser.

Därefter går vi igenom dina behov och hur du vill använda kontaktlinserna, hur du upplever din synsituation i dag, dina arbetsförhållanden och dina förväntningar.

När vi gemensamt kommit fram till vilken linssort och linsmaterial som passar dig bäst sätts en sådan kontaktlins på ögat. Kontaktlinsoptikern bedömer den initiala passformen och synskärpan. Ser det bra ut får man gå ut en stund med kontaktlinsen på så att man även kan känna komforten och linsen har då en möjlighet att stabilisera sig. Därefter bedöms åter linsens passform och rörelse på ögat tillsammans med synskärpan.

Ser allt bra ut sätts tid upp för att öva på att sätta i och ta ut kontaktlinserna tillsammans med hur de ska hanteras. God hygien och linshantering är A och O för att undvika infektioner i ögat.

Det är extra viktigt att kontrollera ögonen som kontaktlinsbärare med jämna mellanrum. Kontaktlinsundersökningen görs för att dina ögon ska må bra, se bra och har bästa möjliga komfort. Det vanligaste intervallet för kontroll av ögonen är sex till tolv månader, något man aldrig ska göra avkall på. Vi skickar alltid ut en kallelse när det är dags – allt för dina ögons säkerhet.

Välkommen att boka tid för kontaktlinstillpassning hos oss.

Undersökningen kostar 1295 kr

Kommentarer inaktiverade.